Flygande Apor.

"Flygande apor" är en term som används inom psykologin för att beskriva smickrare som vanligtvis hänger kring narcissister och psykopater och som stödjer och försvara allt de gör.
De är som hjärntvättade miniorer som de använder för att utföra sina bud.
Det här kan låta omoget och psykotiskt, och det kan vara svårt att tro att någon skulle sänka sig så lågt att man använder andra för att utföra sitt smutsiga arbete för dem, men det händer oftare än du kanske inser.

Hur de använder flygande apor.

Om du har varit involverad i en narcissist eller psykopat för en tid, vet du mycket väl hur de kan manipulera andra människor för att passa sina egna lustar och behov.
En vanlig instans där Flygande Apor rekryteras är efter en upplösning av relationen. Narcissisten/Psykopaten kommer utan tvekan att charma några nya människor för att förstärka hans eller hennes ego, och dessa nybörjare kommer att få veta allt om hur hemsk, galen och kanske till och med våldsam deras ex var.
Dessa nya människor kommer sannolikt att vara medkännande, empatiska, och vill omedelbart trösta och skydda så gott de kan.

(Om du som läser det här har många drag av en empat, så var noga med att du har hela bilden klar för dig innan du agerar hjälpare till någon, då detta ofta går på automatik.)

De kanske erbjuder att hjälpa till med det de kan, vilket ger narcissisten/psykopaten ett perfekt tillfälle att fortsätta att arbeta sin onda magi i ditt liv.
Dessa flygande apor kan manipuleras till att hjälpa till med att spionera.
Låt oss säga att du är den som avslutade förhållandet och har gått in i "ingen kontakt" i ett försök att distansera dig själv och läka från röran. Det Narcissisten/Psykopaten gör då är att ta en eller två Flygande Apor för att spionera på dina sociala medier, eller andra sociala tillställningar för att se vad du håller på med och rapporterar tillbaka. Här är det väldigt lätt hänt att ditt liv blir mindre socialt innehållsrikt, då du försöker att undvika all kontakt. Det kanske inte känns så roligt, men kan behövas en tid för att "strypa" flödet. Så länge du inte "matar" dem, kommer de så småningom behöva hitta "mat" någon annanstans ifrån...

Det kan kännas som att de har alla rättigheter och du har blivit tilldelad alla skyldigheter. Men det är bara så som det ser ut på ytan. Under ytan är det faktiskt dem som vill ha något som de inte får, så du sitter på all makt här. 

Hur kan man undvika detta?

Ställ in dina sociala profiler så privat du bara kan, och se till att du är mycket selektiv om vem du ger vänförfrågningar till, och vem du umgås med.
Acceptera endast förfrågningar från vänner av vänner och fråga vilka gemensamma förbindelser ni har för att se vilka nykomlingarna är. Gör lite efterforskningar innan du ger dem tillstånd.
Det kan tyckas att man är lite paranoid, men om du har jobbat hårt för att komma från en narcissists eller psykopats kopplingar, är det värt lite extra ansträngning för att hålla dig säker.
Dessa steg innebär att du inte behöver oroa dig för att någon personlig information om dig kommer tillbaka till ditt ex. Hans eller hennes apor kommer helt enkelt inte att få tillgång till någonting om dig som du inte delar med allmänheten.

Kampanj för att svärta ner dig.

Om du inte är bekant med det här konceptet är den grundläggande tanken att vända andra människor mot dig. Det gör narcissisten och psykopaten genom att antingen berätta för andra om hemska saker du har sagt eller gjort, eller de saker som du berättade i förtroende, och gör dem offentliga.
Tyvärr så engagerar sig narcissister och psykopaters miniorer sig i denna typ av mobbning hela tiden.
Det är en väldigt patetisk och barnslig sak att göra, men de känner att de måste straffa dig för att du vågade stoppa deras maktresa.
Avsikten är att straffa dig först, och att försäkra sig om att de tar initiativet och målar dig som "den dåliga" innan du har möjlighet att göra samma sak mot dem.
Flygande apor kan hjälpa till med den här metoden genom att lägga till ytterligare röster till kören av skit som cirkulerar om dig. När allt kommer omkring är ett missnöjt ex lätt att ta som ett sådant, men om flera människor säger samma sak, över olika sociala nätverk, ja då kanske det ligger någon sanning i det, eller hur? Suck...
Ofta kommer skyldighetskampanjen att innebära gemensamma vänner och till och med din egen familj som de kommer att ha charmat över till sin sida under ert förhållande.
Detta gör det extremt skadligt och kan leda till upplösning av flera viktiga relationer på en gång.

Hur kan man undvika detta?

"Ställ dig över det som sker". Var den bästa, vanligaste versionen av dig själv, snarare än att försöka ge tillbaka eller försvara dig själv. Lättare sagt än gjort men på det här sättet ger du dem ingenting att jobba med. Du vet varför du gör det, så låt det bli din egen hemlighet, din skatt.
Om någon anklagar dig för hemska saker som du påstås ha gjort mot personen ifråga, bara uttryck att du önskar narcissisten/psykopaten det bästa och önskar att dem har det bra.

Detta kommer att förvirra aporna och göra att de undrar om informationen de har matats med, är sann.
Det kan till och med få några människor - särskilt de som kände dig före narcissisten/psykopaten - ur sitt hypnotiserade tillstånd och påminna dem om vem du egentligen är, och inte vilken de försöker göra dig till.
I grund och botten, om du inte beter dig som den hemska personen de har sagt att du är, så är det ganska sannolikt att de ger upp och flyger bort.
Ignorera vad som sägs, blockera de människor som är hemska och missbrukande mot dig, och fortsätt gå.

Gruppattacker och interventioner.

Denna taktik involverar en grupp Flygande Apor som arbetar tillsammans i ett försök att övertyga dig om att en viss typ av beteende är i ditt bästa intresse.
Det är bara det att det faktiskt är narcissisten/psykopaten som de representerar.
Det är vanligast i familjer där personen i fråga är förälder, eftersom den förälder ofta kan förgifta syskon och utökade familjemedlemmar mot dig genom att berätta för dem hur illa du har skadat dem, hur de aldrig gjort något fel, etc.
Du kanske befinner dig i ett scenario där dina bröder, systrar, kusiner, moster och/eller till och med din andra förälder säger att de vet allt om situationen och de vet hur du ska bete dig för att åtgärda det.

Hur kan man undvika detta?

Om du inte kan (eller är villig) att skära alla band med dem direkt ur ditt liv, är det bästa du kan göra att vägra att reagera. Erkänn deras manipulation och deras försök till att du ska känna ansvar och skuld och engagera dig inte med dem.
Om du måste prata med dem är en bra teknik att få dem att förklara deras ståndpunkt och deras orsaker bakom vad de säger.
Om du måste, så fortsätt ställa frågor, fortsätt be dem att prata om vad de har blivit tillsagda, vad de "vet", vad de vill osv. ... men försök inte försvara ditt eget beteende eller att berätta din sida av historien.
Bara det faktum att de har tagit denna ingripande åtgärd, innebär att de har lite intresse för allt du har att säga, och har tillåtit sig att bli helt påverkade och manipulerad av narcissisten/psykopaten.

När de fått säga sitt, så vet du att de självklart har kommit fram till sina egna idéer och slutsatser utan att någonsin pratat med dig ensam eller fått din sida av historien, så deras åsikter är av inget värde och du har inget intresse av vad de måste säga. Du lyssnar aktivt och kan avsluta samtalet med; - Vad intressant.

Det som de vill, är att dra in dig i dramat igen. Men då du har sett igenom vad som pågår, har du inte något intresse utav det. De människor som försvinner, försvinner. De som stannar kvar, stannar kvar.. och ett nytt yttre liv skapas så småningom.
Och kanske denna upplevelse, av helvetet på jorden, är den möjlighet som öppnar upp dörren till ditt inre och den du verkligen är. <3